Najlepsza pizza w Szczecinie

Pizza bezsprzecznie jest w naszych czasach najbardziej znanym na całym świecie daniem, które zależnie od kraju może występować w rozmaitych odmianach. Przodków pizzy możemy doszukać się już w antycznym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie płaskie okrągłe placki wyrabiane z mąki i pieczone w piecach stanowiły powszechną potrawę społeczeństwa, ale prawdziwą stolicą pizzy są z pewnością Włochy. Mówi się, że współczesna pizza swój początek wzięła pod koniec XIX wieku, kiedy to w Neapolu na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej znany piekarz przyrządził nowatorski danie – była to pizza w barwach flagi włoskiej: z pomidorami (czerwony), mozzarellą (biały) i bazylią (zielony), do tej pory znana jako „margherita”. Można śmiało powiedzieć, iż pizza jest aktualnie daniem światowym – można ją wyróżnić niemal w każdym miejscu na ziemi, a co interesujące, w zależności od kraju, czy regionu, występuje ona w rozmaitych wariantach, jak chociażby grecka z fetą i oliwkami, turecka z kebabem itd. Największymi miłośnikami pizzy stali się Amerykanie, którzy statystycznie zjadają jej najwięcej na świecie i którzy mają nawet jej święto. Ich pizza znacząco różni się od tradycyjnej włoskiej zarówno komponentami, ale przede wszystkim grubością ciasta – pizza amerykańska charakteryzuje się grubym ciastem, podczas gdy włoska margherita jest na płaskim i chrupiącym placku. Największą zaletą pizzy jest bez wątpliwości to, że można ją swobodnie zmieniać i używać takich komponentów, na jakie tylko mamy ochotę – możliwości są właściwie nieograniczone. Ponadto, bardzo szybko możemy zrobić pizzę w domu, zarówno w wersji ekskluzywnej i bogatej, np. z krewetkami, serami pleśniowymi, bądź w wersji prostej z keczupem, serem żółtym, lub tym, co znajdziemy w lodówce. Bądź udać się do pizzeria szczecin.